Translate

28 februari 2016

(K)wartaalcijfers en (K)ortzichtigheid



Banken zijn verplicht een keer per kwartaal te rapporteren. Terecht zou u zeggen, dat soort instel­lingen zou eigenlijk onder permanente curatele moeten staan. Dat gebeurt – gelukkig - dan ook inten­siever dan voorheen. De sector zou voor die controle ca. 225 miljoen moeten ophoesten. De vraag is daarbij of ook de non-financials één keer per drie maanden een verplichte rapportage zouden moeten maken; een direct toezicht vanuit de AFM of DNB ontbreekt hier, dus de volgende vraag is: “ten behoeve van WIE die rapportage dan wordt gemaakt?”

Veel gepraat, weinig wol
Volgens Minister Dijsselbloem zou een driemaandelijkse rapportage van de non-financials de kortzichtigheid van de belegger in de hand werken. Een interessante opmerking op zich. Een Minister die denkt dat “de belegger” op grond van de half- en jaarcijfers al kortzichtig is en daardoor dus nog kortzichtiger wordt.

Welnu, de meeste beleggers werken als mollen. Die zijn niet kortzichtig maar hebben wel goede oren en gaan op ieder gerucht af. Zoeken naar “tipjes” om liefst zelf te kunnen profiteren. Zij beschikken niet over echt gereedschap om cijfers te beoordelen. Dat kunnen zij al niet over door accountants goedgekeurde jaarcijfers. Denk maar eens aan IMTECH of GRONTMIJ, INNOCONCEPTS, ECONCERN of ABENGOA, onze Spaanse energiereus. 

M.a.w. zoals onze leraar vroeger onder het proefwerk schreef: de uitkomst is goed maar de redenering is fout, heer Dijsselbloem. En iedere belegger mag op grond van het recht van eigendom zelfstandig net zo veel verliezen als hij zelf wil als hij maar wel 1,2% heeft afgetikt. Misschien dat het extra vrijwillige verlies van dat vermogen hem stak, juist nu deze Minister door de Advocaat Generaal tot de orde geroepen werd wegens belemmering van het recht op eigendom.

Analisten
Analisten dan? Van die groep mag je verwachten dat zij niet “kortzichtiger worden”. Maar als u nou weet dat 82% van de analistenadviezen over de jaarverslagen al foutief zijn dan kunt u zich iets voorstellen bij driemaandelijkse rapportages. Maar ook daar dreunen de klappen van IMTECH, GRONTMIJ en ABENGOA nog door, ongeacht of dit de analisten van een bank, een investerings- of een pensioenfonds zijn.

Flauwekul
Mijns inziens, en daarin geef ik de CFO van Aalberts groot gelijk: driemaandelijkse rapportages zijn flauwekul; zij kosten alleen maar geld en de toegevoegde waarde is nihil. Koersgevoelige informatie moet sowieso worden gepubliceerd en als wij niet in staat zijn op een ordentelijke manier de half- en jaarverslagen te kunnen beoordelen moeten wij maar beter de politiek in gaan. Alleen dat toezicht op de non-financials; dat is er vanuit de toezichthouders niet; niet op kwartaal- maar ook niet op de jaarcijfers. Maar wel staat vast dat van de non-financials er 1,5%-2% failliet zullen gaan en gelooft u mij, ook daaraan helpen driemaandelijkse rapportages geen bal. Wat wel helpt is een tijdige waarschuwing VOORAF,  speciaal als het om uw geld gaat. En dat is toch waar DNB zo prat op gaat? Dat u door het verminderen van uw risico uw rendement toch kunt verbeteren staat niet in het profiel. 

Dus Wim Pelsma :  Chapeau!

Geen opmerkingen: