Translate

25 november 2013

Chanoeka, het feest der lichtjes
Een “snufje” politiek, een “beetje” beleggen, maar vooral de dingen die ons nu bezig houden. “Het wordt tijd voor een feestje”, zo zei ik tegen mijn vrouw. “Wel, stapt Rutte op?” zei zij monter. “Nee” zei ik, “nog niet, maar op 14 augustus 2014 gaan wij de 97e verjaardag van je vader gedenken en wij presenteren gelijk jouw nieuwe CD ten behoeve van Stichting POP.”

Het eerste lichtje
Stichting POP
Nou moet u weten dat de Stichting POP zich in Oeganda bezig houdt met de rehabilitatie van gevan­ge­nen. Vergeten door hun eigen regering, niet populair bij subsidieverstrekkers; tja..hoezo…? Slechte omstandigheden, maar gelukkig is er de mortaliteit geen directe issue. Het is wel een indruk­wekkend relaas over een moedige Nederlandse vrouw met lang blond haar van begin dertig. Bedenk daarbij dat zij is afgestudeerd in zowel criminologie als in internationaal recht. Weinigen, zeer weinigen zullen het haar nadoen. Het is gemakkelijker om te grimlachen, nietwaar? De opbrengst van de nieuwe CD, die o.a. werken van Liszt, Bach en Schumann zal gaan bevatten, zal volledig ten goede komen aan die Stichting van Celesta Duivenvoorde.

Het tweede tot en met zevende lichtje
Nog een heldenvrouw.. en wat voor één: Alice Herz Sommer
In Theresienstadt, het zogenaamde “kwaliteitskamp” van de Duitsers, waren er 60.000 geïnter­neerd. Daar was er maar ruimte en keukenvoorzieningen voor 10.000. Alleen de mortaliteit daar, lag veel hoger namelijk op zo’n 50%. De doelstelling was om vooral de toezichthouder van het Rode Kruis heel veel zand in de ogen te strooien. Wat in het bijzonder door gedeporteerde joden en hun kinderen, onder andere door operette uitvoeringen zoals Brundibar – onbedoeld maar ruimschoots -  lukte.

Alhoewel b.v. muziek in Oeganda - op primitieve grondslag - mogelijk is, werd er in Theresienstadt door veel gedeporteerde joden op top niveau klassieke muziek uitgevoerd. Één van de overlevenden, vóór de oorlog ruimschoots bekend als concert pianiste, Alice Herz Sommer overleefde juist dank zij haar unieke kwaliteiten, sámen met haar zoon de oorlog. 

Als oudste overlevende van de holocaust viert zij heden haar 110e verjaardag. Toen zij in 1942 hoorde dat haar moeder naar het concen­tratiekamp Treblinka was gedeporteerd en zij vertwijfeld door Praag rondliep hoorde zij een innerlijke stem : “Studeer de 24 etudes van Chopin uit je hoofd, die zullen je redden. Zij deed dat op een oude pianola omdat haar vleugel al in beslag was genomen en overleefde, samen met haar zoon  het concentratiekamp.

Precies twee dagen voor aanvang van het Chanoeka feest is zij een lichtend voorbeeld van wat moed, verzet en liefde vermag te doen. Graag verwijs ik voor een korte biografie naar www.alice-day.org  De doelstelling is om door middel van 2000 in de Negev te planten bomen en haar naam te doen inbeitelen in de geschiedenis als de vrouw die Joods was, maar wiens religie Beethoven. Saillant voorbeeld van kracht was dat zij op 100 jarige leeftijd, na het onverwachte overlijden van haar enige zoon, Raphael Sommer, een excellent cellist nog een studie filosofie begon.

Het achtste lichtje
Als het laatste van de acht lichtjes beschouw ik het bijzondere bericht van Ron Boer, beheerder van het OK Wereld Fonds, dat de beste prestatie in de stijging gedurende de eerste maand van het fonds werd geleverd door AKZO.

AKZO werd door de OK-Score uitverkozen als één van de weinige Nederlandse fondsen om te mógen deelnemen in het OK Wereld Fonds. Zoals u weet zijn er hierin een beperkte groep van 15 Europese bedrijven in vertegenwoordigd. Akzo was goed voor een stijging van 11,6%. Uiteraard vertel ik ook de andere kant van de medaille. Het slechts presterende aandeel was Tullow Oil met een negatieve uitkomst van -6,8%. Ook dat kan, maar verontrust ons absoluut niet.
Bij elkaar genomen een heerlijk verlicht gevoel in deze donkere dagen. Nieuwe lichtjes waarvan vaststaat dat zij ALTIJD zullen komen, hoe donker het soms ook moge zijn. Zoals Alice Herz Sommer na 110 jaar formuleert: “Besef dat alles wat u ervaart een geschenk is dat wij moeten koesteren en doorgeven aan diegenen die wij liefhebben”.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Wat een mooi initiatief. Ik ben helemaal ontroerd. Over het geheel en speciaal jullie inzet voor de Stichting POP van Celesta.
Ankie

Peter Keijzer zei

Geachte heer Okkerse,

Uw stukjes OK score zijn voor mij een financieel lichtje in deze donkere dagen.. Dank daarvoor.