Translate

16 december 2010

Draka Kabel en ffff (in de wandelgangen ff)

Onze huisarts te A in B schrijft : 
"Ik heb gelukkig wel 15 jaar in Draka gezeten. (????) Bij het bod van 15,50 Euro zo'n twee maand geleden was er een mager gemiddeld jaarlijks winstpercentage."

Feiten
De koers van Draka bedroeg in 1995 ca. Euro 18,-- dus, leugentjes ???

Typisch voor onze huisarts, die zoals u weet te pas en te onpas onjuistheden over de OK-Score debiteert en vorig jaar (zie blog van 10.07.2009 SPIJT) hardhandig tot de orde geroepen moest worden.

De hamvraag in deze kooshere tijden is dan wel : "zou de OK-Score Peter ff hebben kunnen helpen ? Hiertoe verwijs ik naar :
http://www.slideshare.net/okrating/rapportage-draka-kabel

In deze destijds voor één van mijn eerste cliënten t.w. wijlen Frits Fentener van Vlissingen, gemaakte rapportage schreef de OK-Score het volgende over Draka

3.1. Conclusies en aanbevelingen 
Onze observaties kunnen worden samengevat vanuit twee gezichtspunten. Het eerste gezichtspunt is dat vanuit het toekomstig perspectief en de vitaliteit van de onderneming en het tweede gezichtspunt is dat van de (potentiële) belegger.
 

De huidige feiten
Er kan niet worden gezegd dat de financieel experts aan het huis van Draka zijn voorbijgegaan. De financieel strategen achter Draka hebben hun werk goed gedaan en op tijd met de juiste middelen díe ondersteuning gegeven die, overigens, hard nodig was. Zeker de emissie van 2004 zal een aanzienlijke bijdrage leveren aan de verbetering qua solvabiliteit mits zij gebruikt wordt om de korte schulden te  verminderen. Die kans schatten wij echter niet al te hoog in. Een groot deel zal worden gebruikt voor de financiering van de joint-venture met Alcatel waardoor de korte schulden niet of althans onvoldoende zullen dalen. Zelf indien de emissie volledig wordt gebruikt om de korte schulden terug te dringen, blijft de OK-Score op de “non investable” graad van Klasse 7 staan.
 

Het is allereerst nu zaak voor Draka om de joint venture met Alcatel tot wasdom te brengen en met name de integratie en saneringsronden eens en voor altijd goed te structureren. Pas over de jaarcijfers 2004 kan dit diffuse beeld over Draka enige aanscherping krijgen.
 

De gedachte om op grond van de huidige “beperkte” free float in te stappen draagt naar onze smaak een te hoog casino gehalte. Geduld, b.v. tot de jaarcijfers 2004 bekend zijn, kan zeker in het kader van onderstaande - verdere - observaties, misschien schonere zaken opleveren.
 

Het is namelijk óók onze indruk dat met name de - overgenomen - vaste activa voor een te hoog bedrag op de balans staan. Gezien de snelle veroudering van fabricageprocessen en de veelvoud aan overnames lijkt mij dit alleszins verdedigbaar. Deze gedacht is ook te herleiden uit het feit dat het OK-model een aanzienlijke
verouderende voorraad aantreft. Intussen is de stock van twee naar ruim twee-en een halve maand is opgelopen. Kortom : de in de inleiding omschreven gedachten van een aanzienlijke logistieke problematiek (of op het gebied van productie planning sofware) is geen loze gedachte. Dit inziende is het niet ondenkbaar dat b.v. een deel van de emissie direct weer als afschrijving (obsolete voorraad) verdwijnt. In onze reeds gehouden bespreking hebben wij deze scenario’s in het model getoond.
 

Tenslotte is de vraag nog gerechtvaardigd, in hoeverre de belastinglatentie van € 37 miljoen op de balans van 2003 inbaar is, gezien het structurele karakter ervan sinds 1999.

Ook met de winstgevendheid is het niet echt interessant. Ook over 2004 zal er niet direct een interessant winstpotentieel ontstaan. De fusie met Alcatel zal daaraan nog niet veel bij of afdoen. Nuchter kan worden geconstateerd dat een cash-flow van € 60 miljoen voor een onderneming met een omzet van ruim € 1,6 miljard onvoldoende zekerheid biedt voor directe continuïteit in deze snel veranderende wereld.
 
Als Draka de lat i.p.v. van haar winst voor belasting eens zou leggen op een cash-flow van 12% over de omzet is er als belegger weer interesse in het aandeel Draka.
 
De OK-Score nam op 21 maart 2000 op grond van de jaarcijfers 1999 reeds afscheid van het aandeel bij een koers van ca. € 70,–. Sindsdien is er nog geen aanleiding geweest het weer op te nemen. Zeker niet nu de winst over 15 miljoen méér aandelen moet worden uitgesmeerd.
Rijswijk : 13 oktober 2004
ITLC - Associates B.V.
Willem D. Okkerse MBA


Conclusie
Bij de adviesopvolging door ff van de OK-Score zou elk aandeel meer dan Euro 52,-- hebben opgeleverd i.p.v. NUL zoals nu met het Italiaanse bod.

Geen opmerkingen: