Translate

24 november 2010

Momentum OK-Score in 2011

Naar aanleiding van de boekhoudaffaires net na de eeuwwisseling heeft de wetgever diverse maatregelen getroffen om het vertrouwen in de kapitaal-markten te herstellen, waaronder maatregelen om de kwaliteit en onafhankelijkheid van de controlerend accountant beter te borgen.
 
De belangrijkste maatregelen in Nederland betroffen:
• het reguleren van de bestuurlijke verhoudingen (Code Corporate Governance (2004) en opname in BW Titel 9);
• het inrichten van extern toezicht (AFM (2006)).

Ook de Nederlandse beroepsorganisaties NIVRA en NOvAA hebben niet stil gezeten. De publiekrechtelijke organisaties, belast met de wettelijke taak de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen, namen diverse initiatieven, waaronder een complete herziening van de gedrags- en beroepsregels.

Op 22.11.2010, op de kop af 28 jaar, na de oprichting van onze (nog steeds bestaande) onderneming, destijds gestart als Management Consultants groep, publiceerde de NBA, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants [Lees NIVRA & NOvAA] haar plan van aanpak "Lessen uit de Kredietcrisis".

In dit plan wordt de wijze beschreven waarmee getracht wordt het vertrouwen in de kwaliteit van de accountancy te herstellen.

Deze initiatieven betroffen met name:
• invoering van onafhankelijkheidsregels (2003);
• invoering van vernieuwde gedragsregels (gebaseerd op Code of Ethics (2007));
• invoering van vernieuwde beroepsvoorschriften (2005),
en actualisering gebaseerd op Clarity ISA’s (2010));
• pilots voor een collectieve management letter en verbetering van het tripartiete overleg met de prudentiële toezichthouder DNB om beter zicht te krijgen op systeemrisico’s (2009).
 
Met de getroffen maatregelen lopen de Nederlandse beroepsorganisaties voorop met het invoeren van de aangescherpte internationale standaarden
 
Twee onderdelen springen hierbij in het oog. 
Van alle organisaties van openbaar belang (zie B.W.) zal de Raad van Commissarissen [i.p.v. de Directie] in casu de Audit-Commissie, als feitelijke opdrachtgever van de accountant fungeren. Dit betekent onder meer de keuze van de accountant, de bespreking van de controle-aanpak, de reikwijdte van de controle, het urenbudget, het honorarium en ondertekening van de opdrachtbevestiging, alsmede voorafgaande goedkeuring voor alle eventueel door de accountant uit te voeren adviesopdrachten.

De accountant zal daarbij jaarlijks aan de Raad van Commissarissen rapport dienen uit te brengen over alle aspecten van onafhankelijkheid en het systeem van kwaliteitsbeheersing alsmede zijn bevindingen omtrent fraude- en continuïteitsrisico’s.

En hierin zit nu de crux. HELAAS : DIT KUNNEN ACCOUNTANTS NIET !
Als het namelijk wel zo zou zijn dan zouden er geen Ahold, Atag, Baan, Besouw, Ceteco, Daf, Enron, LCI, Landis, Lernaut & Hauspie, Parmalat, Worldcom en laatstelijk nog Innoconcept gevallen zijn, tenzij in al die gevallen de accountant corrupt was.

Het is veel meer aannemelijk dat de accountant hiertoe niet geëquipeerd is. 

Dit zorgt - op grond van de nieuwe - regels voor grote, hele grote onrust onder de accountants én Raden van Commissarissen.

Stel dat een onderneming nu failliet gaat en de accountant heeft dit niet gerapporteerd. De financiële opslagen voor de aansprakelijk-heidsverzekering gaan met sprongen omhoog. Ditzelfde geldt voor de Raad van Commissarissen. Ook zij zullen in geval van faillissement nu aansprakelijk worden gesteld.

En sinds 2002 is er de OK-Score Rating. 

Ter inperking en verzachting van deze problematiek.

Als de OK-Score namelijk vooraf geen faillissementsprofiel indiceert zal de onderneming ook niet failliet gaan. Dit is een onafhankelijk oordeel en staat los van de accountant. Maar hij en de Raad van Commissarissen hebben er wel baat bij. Deze vorm van "relief" is dan een bijzonder goed geworden.

Als de OK-Score wél een faillissementsprofiel indiceert KAN de onderneming failliet gaan. Omdat deze profielen al vanaf drie jaar voorafgaande aan het daadwerkelijke faillissement worden gegeven, kan de Raad van Commissarissen nog ingrijpen en wordt de Accountant gevrijwaard. Een reden te meer voor de accountant om aan de Raad van Commissarissen het advies te geven de OK-Score Rating in te zetten. Ook hij heeft dan baat bij deze vorm van "relief" en zijn adviestak vaart er wel bij.

Dat de OK-Score op het gebied van faillissementen zijn sporen heeft verdiend is bekend. Alle hiervoor genoemde gevallen werden gedocumenteerd en vanaf drie en twee jaar voorafgaande aan het faillissement geïndiceerd. De Ahold affaire werd zelfs alreeds in 2002 m.a.w. een jaar voorafgaande aan het beursdebacle op de TV uit de doeken gedaan. Ook het Landis faillissement werd voor 3000 toeschouwers in 2001 in het Congresgebouw aangekondigd. De rapportage werd door curatoren gebruikt voor hun procedure tegen bestuurders. Het rapport is op de profiel pagina van ondergetekende op linkedin gratis te downloaden of kan per e-mail worden opgevraagd.

Intussen is de OK-Score - met succes - als onderzoeksinstrument naar fraude ingezet bij het Parket van Politie in Brussel en gebruikten curatoren de methode om bij (een ander dan Landis) beursgenoteerd faillissement de aansprakelijkheid van bestuurders te analyseren.

Tenslotte wordt de OK-Score rating als scherprechter gebruikt voor de selectie van aandelen uit de AEX. Deze portfolio werd in 2003 opgezet om publiekelijk de kwaliteit van de OK-Score als een rating te bewijzen.

Met een rendement dat met bijna 140% [in nog geen acht jaar] meer dan 130% hoger ligt dan de AEX  index en meer dan 100% hoger ligt dan alle Nederlandse Grootbanken die in Nederlandse aandelen beleggen, bestaat er geen enkele twijfel over de kwaliteit ervan

Omdat de OK-Scores van de gehele AEX en een groot aantal MIDCAPS al beschikbaar zijn en met de jaarcijfers 2010 in maart 2011 worden ververst, zien wij 2011 met vertrouwen tegemoet.




Geen opmerkingen: