Regelmatig worden er, zeer terecht, meestal door journalisten, wetenschappers en/of institutionele beleggers, indringende vragen gesteld over de transparantie van de OK-Score toepassingen. Het OK-Rating Institute kan hierop als volgt antwoorden en verwijst naar wat er over transparantie wordt geschreven in Wikipedia.
Doel van transparantie
Het doel van transparantie is het wekken van vertrouwen. Vaak wordt er ook gesuggereerd dat als iets transparant is, het daarmee ook juist is.
Methoden om transparantie te bereiken volgens Wikipedia
1.Door afspraak, protocol of richtlijn
Dit komt erop neer dat we met elkaar afspreken dat we transparant zijn. Daar zijn verschillende subcategorieën in, protocollen, richtlijnen etc. Wat hierin essentieel is, is dat iedereen zich aan de afspraken dient te houden. In de praktijk is implementatie van transparantie meestal hierop gebaseerd. Deze methode is eenvoudig te implementeren. Uiteindelijk komt het neer op: Er is een afspraak dat er transparantie is.
2. Voorbeeld van Wikipedia
In een stenen huis zonder ramen staat een blauw bankstel. U staat buiten dus u kunt dat niet zelf zien. Maar u ontvangt van een toezichthouder die in dat huis geweest is een rapport dat het bankstel blauw is. En dat klopt zolang de rapporteur u een correct rapport gegeven heeft. En als u over drie maanden wilt weten wat op dat moment de kleur van het bankstel is dan vraagt u de rapporteur om dan opnieuw een rapport op te maken. Dit is transparantie door afspraak.
Methoden om transparantie te bereiken volgens het OK-Rating Institute
1. Door een protocollair vastgelegde procedure
Twee keer per jaar wordt, op grond van hun jaar- en halfjaarcijfers van iedere AEX genoteerde onderneming - echter met uitzondering van de financials en real estate fondsen - die op grond van hun financieel afwijkende gegevens niet beoordeeld kunnen worden, met behulp van de OK-Score een fundamentele bedrijfsanalyse gemaakt en wordt de OK-Score berekend.
De OK-Score loopt daarbij van Klasse 1 naar Klasse 10, waarbij Klasse 1 de beste klasse en Klasse 10 de slechtste klasse is. De klassen 1 tot en met 6 worden beschouwd als investables (de zogenaamde OK-groep) en de klassen 7 tot en met 10 worden beschouwd als de non-investables (de zogenaamde NOK-groep). De publicatiedata van de half- en jaarcijfers van alle AEX fondsen staan vast en kunnen op die respectievelijke web sites van die ondernemingen worden gecontroleerd.
Deze aldus berekende OK-Scores, alsmede de bijbehorende toelichting, worden binnen 2 x 24 uur ná het bekend worden van die jaar- of halfjaarcijfers, d.w.z. op dag 1 of 2, per E-mail met het verzoek tot ontvangstbevestiging, aan de vermogensbeheerder toegezonden. Op zijn beurt is de vermogensbeheerder verplicht de ontvangst te bevestigen. Beide partijen bewaren deze E-mails in hun administratie. Binnen 24 uur daarna, dus op dag 2 of 3 ná het bekend worden van de jaar- of halfjaarcijfers dient de vermogensbeheerder de specifiek voorgeschreven en overeengekomen beleggingsacties te hebben ondernomen.
De vermogensbeheerder is daarbij vrij het moment van de handeling op die handelsdag naar eigen inzicht te bepalen; voor de bepaling van koers voor de portfolio is, zoals gezegd, slechts de slotkoers van die handelsdag van belang.
De te nemen beleggingsacties binnen de OK-Score AEX portfolio zijn per definitie door de uitkomsten van de OK-Scores vooraf vastgelegd en kunnen als volgt worden samengevat:
• Indien de OK-Score is 1 tot en met 6 (investable ofwel binnen de OK-groep) wordt het fonds aangekocht en indien het fonds reeds in bezit is, gehouden;
• Indien de OK-Score is 7-10 (niet investable ofwel binnen de NOK-groep) wordt het fonds indien in bezit verkocht en indien het niet in bezit is, uiteraard niet aangekocht;
• Indien de OK-Score daalt van investable (OK)groep naar non investable (NOK)groep wordt het fonds verkocht.
• Indien de OK-Score stijgt van niet investable (NOK) groep naar de investable (OK) groep wordt het fonds gekocht;
• Indien de OK-Score daalt binnen de investable (OK) groep en die daling in klassen daarbij groter is dan 1,5 x de standaarddeviatie van die klassen (S.D.), maar wel binnen die groep blijft, wordt een putoptie van 2 jaar gekocht. Deze aanwijzing werd tussen 1999 - 2002 empirisch vastgesteld en sindsdien niet meer gewijzigd.
• Indien de OK-Score van een fonds in Klasse 1 terechtkomt (en dus alleen kan dalen) wordt eveneens een tweejarige putoptie gekocht. Deze aanwijzing werd tussen 1999 - 2002 empirisch vastgesteld en sindsdien niet meer gewijzigd.
Bij majeure AEX aanpassingen worden de individuele fondsen conform hun nieuwe weging aangepast. Afrondingen en belangen minder dan 0,5% van de index worden niet verwerkt anders dan bij de volgende AEX aanpassing. De door verkoop van aandelen of via dividend gegenereerde cash wordt pas bij de eerstvolgende AEX wijziging weer omgezet in aandelen, omdat het streven is om vol belegd te zijn.Tot eind 2008 werden de uitkomsten van deze transacties bijgehouden door Today''s Beheer B.V. te Amsterdam. Een getekend jaarverslag ligt ter inzage c.a. kan worden gedownload.
Omdat vermogensbeheerder partijen zijn die een mogelijk belang kunnen hebben bij de bepaling van de stand van de OK-Score portfolio en daarnaast de OK-Score via verschillende kanalen wordt afgezet en er over de exacte stand van de portfolio nimmer enig misverstand mag ontstaan - ook niet tussen die verschillende kanalen - is er per 1.1.2009 een officiële toezichthouder benoemd. Dit is Drs. E.J. Lammers RA RFA, vice-voorzitter van het Institute van Forensische Auditoren, Managing Partner van Instifin Brussel en Part-time Professor Forensische Accountancy aan de Universiteit van Antwerpen. Als officiële toezichthouders controleert hij de volgende issues:
• Datum halfjaar- en jaarcijfers van de AEX genoteerde bedrijven;
• De officieel door de AEX genoteerde slotkoersen van twee en drie dagen ná het bekend worden van de halfjaar- en jaarcijfers;
• De OK-Scores van iedere AEX genoteerde onderneming;
• De verplichte transacties volgens het protocol I tot en met VII;
• De door het OK-Rating Institute gehanteerde slotkoers, d.w.z. van twee of drie dagen ná de presentatie van de halfjaar- en jaarcijfers;
• De officieel door de AEX genoteerde slotkoersen van de dag voorafgaande aan de AEX wisseling;
• De officieel door de AEX aangegeven aandelen wijzigingen op grond van de nieuwe weging;
• De verplichte aan- en verkooptransacties op grond van de AEX-wisseling.
Resultaat : het voorbeeld van het OK-Rating Institute
In een stenen huis zonder ramen bevindt zich de OK-Score portfolio. U staat buiten en u kunt dus de portfolio niet zelf zien. Maar u ontvangt van de toezichthouder die in dat huis geweest is een rapport over de hoogte van de OK-Score portfolio. En dat klopt zolang de rapporteur u een correct rapport gegeven heeft. En als u over drie maanden wilt weten wat op dat moment de stand van de OK-Portfolio is, dan vraagt u de rapporteur om dan opnieuw een rapport op te maken. Dit is transparantie door afspraak.
Methoden om transparantie te bereiken volgens Wikipedia [Vervolg]
1. Door structuur
Transparantie door structuur is anders en werkt niet door middel van afspraken of protocollen of richtlijnen. De essentie hiervan is dat als mensen zich niet aan de afspraak houden dat de transparantie dan toch nog blijft bestaan. Transparantie door structuur komt bijna nog niet voor. Deze methode is vrij robuust maar is lastig te implementeren. Uiteindelijk komt dit neer op: Er is transparantie.
2. Voorbeeld van Wikipedia
In een glazen huis staat een blauw bankstel. U staat buiten en u kunt het zelf zien. U heeft geen rapport nodig. En u heeft continu zicht op het bankstel. Als na een maand dat blauwe bankstel verwijderd wordt en vervangen wordt door een rood bankstel dan ziet u dat zelf. U hoeft niet te wachten tot u weer een rapport heeft ontvangen. Dat is transparantie door structuur.
Methoden om transparantie te bereiken volgens het OK-Rating Institute
1. Door structuur
Aan institutionele beleggers worden de OK-Scores [tegen kosten] van de AEX [sinds 2003] alsmede van de komende twee jaar verstrekt. Zij zijn zelf in staat elk denkbare test te doen en hebben permanent zicht op elke denkbare uitkomst.
2. Resultaat : het voorbeeld van het OK-Rating Institute
In een glazen huis bevindt zich de OK-Score portfolio. U staat buiten en u kunt het zelf zien. U heeft geen rapport nodig. Als na een maand een OK-Score verandert dan ziet u dat zelf. U hoeft niet te wachten tot u weer een rapport heeft ontvangen. Dat is transparantie door structuur.
Conclusie
Transparantie door afspraak is eenvoudig te implementeren, maar is tijdrovend; de rapporteur stelt een rapport op, en u moet dat lezen. Daarmee is het kostbare transparantie. Essentieel is dat iedereen zich bij transparantie door afspraak aan de afspraken moet houden. Dat is de achilleshiel van de transparantie door afspraak, en daarmee van Corporate Governance. Bovendien staat of valt de transparantie door afspraak met de integriteit van de rapporteur. Door de eigen waarneming van de Institutionele belegger is er nu 100% zeker wat er gebeurt. En dat is pas echt transparantie. En dat is wat het OK-Rating Institute aanbiedt en vervalt elke drogreden.
Translate
07 september 2009
TRANSPARANTIE
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
Toen ik zag dat Okkerse's artikel gebaseerd was op Wikipedia als bron, ben ik gestopt met lezen. Als er een serieuze versie komt op basis van wetenschapelijke bronnen, dan hoor ik het graag.
Voldoet deze dan heer Jan ?
Transparantie volgens het ECB
Definitie
Transparantie betekent dat er tijdig op een open en duidelijke wijze, het algemene publiek en de markten alle relevante infomatie geeft met betrekking tot haar strategie, beoordelingen en beleidsbeslissingen, en haar procedures.
Geloofwaardigheid
Het institutute bevordert geloofwaardigheid door duidelijk te zijn over haar mandaat en over hoe zij haar taken uitvoert. Als het Institute wordt gezien als een instelling die haar beleidsmandaat kan en wil bereiken, worden prijsverwachtingen b.v. stevig verankerd.
Met name regelmatige communicatie omtrent de gemaakte beoordeling van de economische situatie is nuttig. Daarnaast is het van belang om open en realistisch te zijn omtrent wat monetair beleid vermag en, minstens even belangrijk, wat het niet vermag.
Zelf-discipline
Een sterke committering aan transparantie vergt van beleidsmakers zelf-discipline. Deze zorgt ervoor dat hun beleidsbeslissingen en toelichtingen daarop consistent zijn en blijven. Het mogelijk maken van openbare controle van monetaire-beleidsacties versterkt de motivatie van de besluitvormende organen om hun mandaat op de best mogelijke manier te vervullen.
Voorspelbaarheid
Het Institute maakt zowel haar monetaire-beleidsstrategie als haar reguliere beoordeling van de economische ontwikkelingen publiekelijk bekend. Dit helpt de markten inzicht te verkrijgen in het systematische patroon van de reacties van het monetaire beleid op economische ontwikkelingen en schokken. Het maakt beleidshandelingen beter voorspelbaar voor de markten op de middellange termijn. Op die manier kunnen de markten op efficiënter en accurater wijze hun verwachtingen vormen.
Als economische partijen de beleidsreacties globaal kunnen voorspellen, maakt dit een snelle incorporatie van eventuele (verwachte) veranderingen in het monetaire beleid in de financiële variabelen mogelijk. Dit kan op zijn beurt het proces waardoor het monetaire beleid doorwerkt in de investerings- en consumptiebeslissingen verkorten, eventuele noodzakelijke economische aanpassingen versnellen en mogelijkerwijze de doelmatigheid van het monetaire beleid vergroten
Een reactie posten