Translate

14 juli 2008

Ratingbureau moet transparanter

Heden heeft het OK-Rating Institute - naar aanleiding van een artikel van Geert Jochems van Financial Market Conduct in het FD van heden - bijgaande reactie naar Optiek van het FD gezonden. Het geeft weer hoe het Institute denkt over onafhankelijkheid, transparantie en onkreukbaarheid.
Inmiddels hebben wij begrepen dat het FD op maandag 28 juli deze reactie zal plaatsen.

De bijdrage van Geert Jochems in Optiek van maandag 14.7. kent een opmerkelijk statement :
“Een sterke lobby van kredietbeoordelaars wist aan politici uit te leggen dat kredietbeoordelingen NIET kunnen worden gezien als een beleggingsaanbeveling”.

Nog opmerkelijker is in dat verband, dat de statuten van pensioenfondsen veelal voorschrijven dat er geen pensioengeld mag worden belegd in ondernemingen die een lagere kredietbeoordeling dan BB kennen.

Dat verband wordt bij dat soort instituten dus wél gelegd. Beide partijen hanteren daarbij wel hetzelfde motief, zij het dat het qua uitgangspunt volledig paradoxaal is. De grotere kredietbeoordelaars weten namelijk dat bij het beleggen conform hun ratings slechts zeer povere beleggingsresultaten ontstaan (lager dan de index) en omgekeerd willen de pensioenfondsen een formeel juridische schijnzekerheid.

Beide partijen hebben daarmee wel hun eigen juridische dekking; de enige die met de gebakken peren zit is de pensioengerechtigde zoals destijds bij Ahold en Enron is gebleken. Nog saillanter is het fenomeen dat ‘solicited’ ofwel door de opdrachtgever gevraagde én betaalde ratings een ‘betere’ rating opleveren dan de ‘unsolicited’ ofwel de ongevraagde ratings.

De angst van de grotere ratingbureau’s ligt dan ook juist in de realisatie van de gestelde vraag. Dan pas zal namelijk worden geconstateerd dat de - bestaande - oude ratingsystematiek kan worden beschouwd als de kleren van de keizer en na ruim 100 jaar toe is aan nieuwe concepten.

Concepten, waarin het belang en bescherming van álle stakeholders centraal staan en alle ratings, zoals nu reeds het geval is met de OK-Score, door vergunninghoudende partijen ingezet kunnen worden - als onderdeel - van een beleggingsbeslissing. Door hun resultaat onderling én met de index te vergelijken ontstaat er een helder en inzichtelijk beeld over de kwaliteit van iedere individuele ratingsystematiek waar geen enkele andere transparantie tegenop kan.

Geen opmerkingen: