Translate

26 februari 2008

Subprime or Surprise ?

Nu in de afgelopen weken bijna iedereen die er verstand van heeft, maar helaas nog veel meer die er vooral geen verstand van hebben, in praktisch ieder medium zijn of haar mening over de Subprime crisis heeft gegeven, wordt het tijd de puinhopen - met name van die meningen - eens te bekijken.

Het meest onder de indruk ben ik van de President van de Nederlandse Bank, Dr. Nout Wellink. Deze man zette zeer nuchter, zeer erudiet, uiteen wat wij mogen verwachten. Geen woord teveel, geen woord te weinig. Écht, mijn compliment. Een verademing ná de bewierookte, maar kwalitatief duidelijk veel mindere Duisenberg.

Hoe slecht was het echter gesteld met de gemiddelde kennis van het schrijvende Journaille. Klakkeloos wordt de eerste beste brulaap nageschreven en als Goeroe opgevoerd. Eigen mogelijke en wellicht gedegen inzichten verbrandden, want Oh Ja, het zijn de "Goeroes", en.......tja : "om mijn mening (als journalist) in de krant te zetten." Laat ik mij maar houden een de citaten van de zogenaamde ervaringsdeskundigen. Het summum der verzamelde journalistenkennis blijkt vanaf dat moment : "Laten de Dolfijnen de beurs maar voorspellen".

Tja, zijzelf, of hun contacten binnen de vermogensbeheerders terzake van het Nederlandse aandeel kunnen dat al evenmin. Alle Nederlandse officieel genoteerde beursfondsen die beleggen in Nederlandse aandelen waren in 2007 meer dan 50% lager dan het resultaat van de OK-score portfolio. Zie: www.tradingport.nl/index.php?page=Actueel&newsid=23

Gelukkig zijn beleggers en pensioenfondsen wijzer. Zij grijpen terug - zij het op het verleden - omdat NOOIT IEMAND DE TOEKOMST IN PACHT HEEFT, op de geleverde prestaties. Ook dat valt onder de kansberekening. Als je dan al gedurende acht jaar achtereen de AEX-index hebt verslagen dan lijkt het er langzamerhand op (volgens diezelfde kansberekening) dat het met intelligentie te maken heeft en niet met geluk. Tja ja, die wiskundigen.

Een kleine kansberekening ter afsluiting. Het ABP belegt ca. 3 miljard in de AEX. Zonder de asset-allocatie te verstoren zou de OK-Score, simpel door het draaien aan knopjes (noem het fine-tunen) slechts maar een bedrag van tweehonderd en vijftig miljoen meer verdiend hebben voor de Nederlandse gepensioneerden. De vraag is waarom zou het ABP dit binnen deze asset-allocatie niet aandurven ?? en aan de deelnemers van deze discussie : Wat mag dan het tarief zijn ?????






Geen opmerkingen: