Op dit moment vindt er een discussie plaats op de IEX over de beleggingsresultaten van Dolfijnen versus de analisten. Op zichzelf is dit een onzin discussie. Om random 5 aandelen te kiezen uit een verzameling van ruim 100 aandelen, speelt diegenen die denken dat beleggen alleen geluk is, volledig in de kaart. Dit is puur pech of geluk en zoals ik zal aantonen ook voor deze analisten.
Een echte discussie kan pas komen als én het aantal fondsen (dus geen vijf) random wordt gekozen en de gewogen waarde (dus niet equal weighted) als index wordt afgezet tegen de index van de verzameling waaruit zij komen.
Als voorbeeld : Er worden uit de verzameling AEX (25 fondsen) 15 ad random gekozen. De waarde van deze fondsen in de index wordt aansluitend vergeleken met de echte index.
Op http://www.fd.nl/beleggen/ranglijsten/ worden alle Koop en Holdadviezen van de 12 banken gepubliceerd in het FD. Deze AEX ranglijst is samengesteld op basis van openbare beleggingsadviezen van de volgende Nederlandse effectenkantoren: ABN Amro, AEK, Delta Lloyd Securities, Fortis Bank, ING Wholesale Banking, Iris, Kempen & Co, Petercam, Rabo Securities, SNS Securities, Theodoor Gilissen en Van Lanschot Bankiers. Vanaf cijfer zes geldt een hold danwel koopadvies. Het blijkt dat dit (vanaf 1.1.2008) 24 fondsen zijn. Slechts Unibail krijgt een verkoopadvies.
Wat is nu het resultaat in 2008 van deze 24 door deze 12 gerenommeerde banken en effectenkantoren in vergelijking met de AEX?
Welnu : Op de slotkoers van 18.1. was dit resultaat minus 12,87% terwijl de AEX minus 12,74 aangeeft. M.a.w. 12 topbanken zijn met hun verkoop- en holdadviezen niet in staat om de AEX duurzaam te verslaan.
De OK-Score portfolio daarentegen verliest door haar lage Bèta veel minder. Na twee handelsweken staat deze portfolio met minus 8,79% nu al op 4% minder verlies dan de AEX c.q. de 12 topbanken.
De resultaten van de Dolfijnen minus 15,37%, de analisten met minus 17,64% en zelf Jacko - onze brullende aap - met minus 18,44% laten wij maar helemaal buiten beschouwing.
Aan aantal kenmerkende fouten van JBL:
a) Het resultaat van de OK-Portfolio is geen 13,9% maar 13,19% zoals uit vorige publicatie blijkt.
b) Deze 13,19% is het brutorendement op de OK-Portfolio onder toezicht van de compliance officer van Todays Beheer. Hierin wordt sec de OK-Strategie gevolgd.
c) Het bruto-rendement bij Tradingport is 12,3%. Hierbij wordt de OK-strategie als basis genomen en kan en mag de beheerder i.c. Cees Smit zelf afwijken. Dit kan ten gunste of ten nadele uitwerken.
Ik begrijp dat de scribent JBL nogal opzichtig en bewust malicieus opereert en publiceert. Ik vrees dat de druiven voor hem als fervente aanhanger van het index beleggen veel te zuur zijn. Zelfs het dividend rendement vanaf 1.1.2006 kan de opgelopen achterstand van meer dan 15% niet inlopen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten