Translate

03 september 2011

Zorgen om afkalving gouden pensioenfondsen : "Het elfde gebod"

"Gigant PGGM luidt de noodklok".

Zo opent de Telegraaf heden haar financiële pagina. Jac Kragt en Else Bos c.s. weten de eindjes weer eens niet aan elkaar te knopen. In diezelfde Telegraaf staan de tien gouden regels van het beleggen. Het elfde gebod : "Alles dat je niet verliest hoef je niet terug te verdienen" ontbreekt daarin.

Wat bedoel ik daarmee : door een selectie aan de poort - alvorens je gaat beleggen - van de verzameling van aandelen zeg b.v. in "goede" lees OK-aandelen en "slechte" aandelen lees Niet OK-aandelen, kun je, onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat het selectiemechanisme werkt, je rendement aanzienlijk verhogen.

Het real life voorbeeld van de OK-Score AEX portfolio dat sinds 1.1.2003 tot eind 2010 een rendement boekte van 144% hetgeen bijna 100% beter is dan de AEX gross return kwam niet tot stand door extreem actieve handel; het kwam niet tot stand door buitenissige type van aandelen, het kwam niet tot stand door in niet liquide Midcaps te beleggen, neen uitsluitend in AEX, bedrijven die wij allen kennen. En alleen door binnen die verzameling als AEX te selecteren worden dergelijke rendementen gemaakt.

Pensioenfondsen kijken er naar of zij water zien branden. Dit terwijl er alleen maar een selectiemechanisme wordt toegepast. Zo als b.v. er een selectie-commissie is die besluit over de aanname van een Directeur beleggingen. Ook daar geldt dat de kwaliteit van de selectie commissie het resultaat bepaalt van de aangenomen persoon.

Dat overigens de selectiemethode niet op zich zelf staat voor de AEX bewijst Ron Boer in een bijzonder lezenswaardig artikel in DFT en wat het nog interessanter maakt is dat onze inspanningen om de S&P 100 op eenzelfde OK-Score manier in kaart te brengen nog veel meer bijzondere uitkomsten te zien geeft. Uitkomsten die het beste beleggingsfonds in de USA Yacktman Focused doen verschrompelen tot goedwillende amateurs.





Geen opmerkingen: